🐱 Dieren weetjes

Hoeveel poten heeft een duizendpoot?


Hoewel het woord duizendpoot letterlijk "1000 poten" betekent, hebben de meeste duizendpoten geen 1000 poten. Het aantal poten van een duizendpoot hangt af van het aantal lichaamsdelen waaruit zijn lichaam bestaat, en dit aantal varieert per soort. Duizendpoten hebben meestal één paar poten per lichaamsdeel.

Tekst gaat verder onder de afbeelding hoeveel poten heeft een duizendpoot

De hoeveelheid poten hangt sterk af van het soort duizendpoot, een volledig volgroeide volwassen duizendpoot kan tussen de 15 en 177 paar poten hebben.

Waarom hebben duizendpoten zoveel poten?

Duizendpoten zijn vooral bekend om hun enorme hoeveelheid poten. Bij geen enkele andere bekende geleedpotige soort zijn er zoveel poten als bij deze insecten.

Maar de vraag blijft: waarom hebben duizendpoten eigenlijk zoveel extra poten nodig? Het antwoord op deze vraag heeft eigenlijk meer te maken met de anatomie van hun lichaam dan met hun poten zelf. Het lichaam van deze geleedpotigen is lang en sterk verdeeld in segmenten, en aan elk segment zitten poten vast.

opgerolde duizendpoot

Hierdoor kunnen duizendpoten zich bij gevaar in een sterke, gepantserde spiraal krullen en kunnen ze hun kop diep in bladeren of aarde ingraven om roofdieren te ontwijken. Duizendpoten zijn erg actief en ook vrij agressief. Ze gebruiken hun grote wendbaarheid om op prooien te jagen.

Gerelateerde vraag