🐱 Dieren weetjes

Kunnen libellen steken?


Kunnen libellen steken? Het is een bekende fabel: libellen zouden mensen kunnen steken. Sommigen zeggen zelfs dat ze mensen bijten. In werkelijkheid is er, afgaande op deskundigen en liefhebbers, niets aan de hand! Desondanks lijkt er toch een kern van waarheid in het fabeltje te zitten.

Tekst gaat verder onder de afbeelding kunnen libellen steken

Bijten libellen?

Libellen kunnen bijten en zullen dat ook doen als je ze probeert te vangen. Dit kan gebeuren als in het nauw komen en ze proberen te ontsnappen of zich te verdedigen. Maar alleen de grootste libellen kunnen je huid doorbijten.

Libellen beschikken over grote, krachtige kaken en zijn geduchte roofdieren in de lucht. Hun prooi wordt met een enkele harde beet uitgeschakeld. Door hun grote omvang, felle kleuren en roofzuchtige gedrag kunnen ze dreigend overkomen.

Steken libellen?

Libellen steken niet omdat ze dat simpelweg niet kunnen. Libellen hebben namelijk geen angel en kunnen daarom niet steken. Bij het jagen gebruiken ze alleen hun sterke kaken om te bijten.

Zijn libellen gevaarlijk?

In feite zijn libellen ongevaarlijk voor mensen, tenzij je je vinger in hun bek steekt. Een libel kan echter niet steken, en hij bijt ook niet uit zichzelf, tenzij je hem echt uitdaagt. Als je ze met rust laat, laten ze jou met rust, en kun je toekijken hoe deze prachtige insecten je verwonderen met hun snelle vluchten.

Gerelateerde vraag