🐱 Dieren weetjes

Kunnen vissen verdrinken?


Bijna iedereen denkt dat vissen niet kunnen verdrinken. Vissen leven en ademen immers onder water. Maar vissen kunnen bij gebrek aan zuurstof snel sterven. Vissen hebben net als mensen en ademende dieren zuurstof nodig om te overleven. Als vissen geen toegang hebben tot voldoende zuurstof, is het niet meer mogelijk om in leven te blijven.

Tekst gaat verder onder de afbeelding kunnen vissen verdrinken
Een school vissen in de oceaan.

Kieuwen van een vis

Vissen ademen, net als alle andere dieren, zuurstof in. Zuurstof is van nature aanwezig in het water en de vissen gebruiken het door het op te nemen via hun kieuwen. Dit doen ze door een deel van het water in hun bek te nemen en over het oppervlak van de kieuwen te pompen. De zuurstofmoleculen in het bewegende water komen dan het lichaamsweefsel van de vis binnen door kleine openingen. Het weefsel rond de kieuwen bevat ook bloedvaten. Dit bloed ontvangt ook zuurstof van dit oppervlak van de kieuwen en transporteert het door het hele lichaam, zodat elke cel het kan krijgen voor een normale fysiologische werking.

Vissen kunnen dus wel degelijk verdrinken, maar niet helemaal op de manier waarop wij de term gewoonlijk gebruiken. Als er te weinig zuurstof in het water is, de kieuwen niet goed werken of als een vis uit het water wordt gehaald komt de vis snel in zuurstofnood.

Het laatste is het schadelijkste, als een vis op het droge wordt gezet en hiermee dus onmiddellijk van zuurstof wordt ontdaan, zal hij niet lang overleven. Om precies te zijn: ongeveer 15 minuten nadat een vis uit een waterig milieu met voldoende zuurstof is gehaald, begint de celchemie van die vis in te storten. Dit veroorzaakt problemen met de ademhaling en uiteindelijk met het hart. Een vis die langere tijd uit het water is geweest, zal het waarschijnlijk niet overleven.

Gerelateerde vraag