🐱 Dieren weetjes

Waar zijn muggen goed voor?


Mensen denken vaak dat muggen alleen maar tot last zijn. Dat is natuurlijk heel begrijpelijk als je helemaal lek gestoken door ze bent. Maar het is niet helemaal waar, muggen zijn wel degelijk ergens goed voor.

Er zijn wereldwijd maar liefst 3500 muggensoorten en niet allemaal bijten ze mensen, vaak omdat ze niet leven op plaatsen waar mensen vaak komen of omdat ze zich liever voeden met andere dieren. Alleen enkele soorten worden als plaagdieren beschouwd. Maar waar zijn muggen dan eigenlijk goed voor?

Tekst gaat verder onder de afbeelding waar zijn muggen goed voor

Het nut van muggen

Muggen zijn net als bijen insecten die planten bestuiven. Sterker nog, de belangrijkste voedselbron van muggen is bloemennectar, geen bloed. Net als bijen of vlinders brengen muggen stuifmeel van bloem naar bloem als ze zich voeden met nectar. Hierdoor worden planten bevrucht, ontstaan zaden en kunnen ze zich voortplanten.

Alleen wanneer de vrouwtjesmug eitjes legt gaat ze op zoek naar bloed. Dit doet ze omdat ze meer behoefte heeft aan eiwitten voor het maken van de eitjes. In bloed zitten deze eiwitten. Mannetjes muggen voeden zich alleen met bloemennectar en bijten nooit.

Voedselbron voor dieren

Muggen zijn meer dan alleen een bestuivers van planten: ze maken deel uit van het voedselsysteem en zijn een belangrijke voedselbron voor veel andere dieren, van libellen tot schildpadden, en van vleermuizen tot vogels.

Ook al zijn muggen vervelend voor ons mensen, toch hebben ze, net als alle andere diersoorten, een bepaalde functie en vervullen zij een ecologische rol.

Gerelateerde vraag