🐱 Dieren weetjes

Waarom vliegen vogels in de winter naar het zuiden?


Trekvogels vliegen elke zomer naar het noorden en elke winter naar het zuiden. Voor sommige vogels kan die vlucht wel tienduizenden kilometers zijn. Maar is al dat reizen het wel waard?

Tekst gaat verder onder de afbeelding Waarom vliegen vogels in de winter naar het zuiden?

Op zoek naar voedsel

Waarom vliegen vogels naar het zuiden in de winter? Maar niet alle vogels doen dat. Degenen die naar het zuiden vertrekken, doen dat om één reden. De noodzaak om te ontsnappen aan het koude weer. De sneeuw die een deel van het noorden bedekt, weerhoudt veel vogels ervan hun favoriete voedsel, insecten, te eten. De insecten gaan dood door de kou of gaan in een diepe winterslaap. Dus trekken sommige vogels naar het zuiden op zoek naar betere voedselgebieden. Ganzen vluchten vanuit het Noorden naar het water dat niet bevroren is en de sneeuw bedekt niet de granen waarmee ze zich voeden.

De berg af

Een ander trekpatroon is een hoogtetrek. Als de insecten sterven of de granen en zaden bedekt zijn, trekken sommige vogels bergafwaarts op zoek naar voedsel. Deze vogels worden ook wel snowbirds genoemd omdat we ze alleen in de winter van de berg af zien gaan, wanneer ze het koude weer vermijden.

Navigeren

Het weer en de voeding zijn dus de oorzaak van de vogeltrek. Maar hoe weten de vogels eigenlijk waar ze heen moeten vliegen? Sommige soorten gebruiken één methode om hun weg te vinden, andere een andere.

Sommige vogels gebruiken het magnetisch veld van de aarde om hun weg te vinden. Zelfs gekooide wilde vogels oriënteren zich op de trekroute die hun wilde soortgenoten gebruiken. Sommige trekken 's nachts met behulp van de sterren en de maan.

Stormen kunnen voor deze nachtvliegers een probleem zijn. Ze raken de weg kwijt door de donkere lucht.

Overdag gebruiken sommige vogels de patronen die zij zich "herinneren" van vroegere trekvluchten om lange afstanden te vliegen. En hoewel vogels een slecht reukvermogen hebben, herkennen sommige hun route aan de hand van geuren.

Gerelateerde vraag