🐱 Dieren weetjes

Wat eten vliegen?


De vlieg is een echt alleseter, maar geeft de voorkeur aan rottende dieren of planten. De reden hiervoor is dat vliegen geen tanden hebben om in het voedsel te bijten of voedsel fijn te malen. Hoe eet de vlieg dan? Hij sprenkelt wat speeksel op het voedsel om het zachter te maken om het vervolgens op te slurpen.

Tekst gaat verder onder de afbeelding wat eten vliegen
Iedereen heeft wel eens vliegen in huis gehad. Maar wat eten vliegen eigenlijk?

Wat eet een vlieg?

Het voedsel van vliegen bestaat zowel uit plantaardige als uit dierlijke bronnen. De Musca domestica vlieg, ook wel bekend als de huisvlieg, is de meest bekende vliegensoort. Maar er zijn ook talloze andere soorten, zoals muggen die prikken omdat ze bloed nodig hebben voor de voortplanting, en de fruitvlieg Drosophila melanogaster die op overrijp fruit in de keuken of in onze GFT-container te vinden zijn.

Over het algemeen eten vliegen alleen vloeistoffen; bij een gebrek aan tanden wordt vast voedsel eerst afgebroken tot verschillende vloeistoffen door speeksel over het voedsel te braken of spugen dat enzymen bevat. Nadat de maaltijd is afgebroken en omgezet in vloeistof kunnen ze deze opzuigen. Afhankelijk van de vliegensoort hebben vliegen een breed scala aan voeding voorkeuren.

Gerelateerde vraag