­čÉ▒ Dieren weetjes

Wat is de grootste kwal ter wereld?


We weten allemaal dat kwallen groot zijn, maar sommige soorten kunnen enorm groot worden. Heb je je ooit afgevraagd wat de grootste kwallen ter wereld zijn? Wij zochten het voor je uit.

Tekst gaat verder onder de afbeelding grootste kwal ter wereld

De grootste kwal: de Gele haarkwal

Kwallen komen van nature voor in zowel zoet als zout water. Er zijn veel verschillende soorten. De grootste kwal ter wereld is de gele haarkwal. Deze soort komt voor in de Arctische oceaan, de Noord-Atlantische oceaan en de Noord-Pacifische oceaan. Het is een zeer groot dier met tentakels die tot een meter lang kunnen worden. De grootste gele kwal is in 1870 opgedoken in de baai van Massachusetts (VS). Zijn kop had een diameter van 2,29 meter en zijn tentakels waren maar liefst 37 meter lang.

Tentakels

Kwallen kunnen niet bijten, maar kunnen wel steken met hun tentakels. Op deze tentakels zitten netelcellen die gif bevatten dat een eventuele prooi kan verdoven. Kwallen verslinden soms vissen die een stuk groter zijn dan zijzelf. Daarnaast eten ze plankton en ook andere kwallen.

De tentakels van een kwal hangen onder een soort kap, het lichaam van de kwal. Om zichzelf voort te bewegen kan de kwal dit open en dicht doen. Kwallen duwen het water als het ware achter zich langs. Onderzoek heeft uitgewezen dat dit de meest effici├źnte manier van zwemmen is. Van alle manieren waarop dieren zwemmen, kosten deze manier relatief de minste energie. Kwallen zijn slimme zwemmers!

Gerelateerde vraag