🐱 Dieren weetjes

Wat is het verschil tussen een krokodil en een alligator?


De kans is groot dat je deze reptielen wel eens gezien hebt in de dierentuin en je vraagt je misschien af wat het verschil is tussen de twee. Hoewel ze verwant zijn en erg op elkaar lijken, hebben krokodillen en alligators een aantal grote verschillen. Lees hieronder de belangrijkste verschillen tussen alligators en krokodillen.

Tekst gaat verder onder de afbeelding verschil krokodil alligator

Familie

Alligators en krokodillen zijn van dezelfde wetenschappelijke stam, maar van verschillende families. Ze behoren beide tot de Crocodylia, maar krokodillen behoren tot de Crocodylidae familie, terwijl alligators tot de Alligatordae familie behoren.

Leefomgeving

Krokodillen komen zowel in zoet als in zout water voor, terwijl alligators de voorkeur geven aan een zoetwateromgeving. De Everglades in Florida is de enige plek op aarde waar zowel alligators als krokodillen naast elkaar leven.

Uiterlijk

Het duidelijkste verschil zit in hun uiterlijk. Krokodillen hebben een langere, puntiger snuit; alligators hebben een kortere, meer afgeronde snuit. Als een alligator zijn bek dicht heeft, zie je geen tanden. Als een krokodil daarentegen zijn bek dicht heeft, steken zijn achterste tanden boven zijn bovenlip uit en laat hij een grijns met tanden zien. Omdat ze breder zijn, is de bek van alligators sterker dan die van krokodillen, waardoor ze prooien met een harde schaal, zoals schildpadden, kunnen verpletteren. Krokodillen zijn meestal lichter van kleur, met bruin- en bruintinten; alligators zijn donkerder en vertonen meer grijze en zwarte kleuren.

alligator
Alligator
krokodil
Krokodil

Zintuigen

Beide soorten hebben een extreem verhoogd zintuig, waardoor ze uitstekende jagers zijn. Met een scherp zicht boven water, een nachtzicht, een gevoelig gehoor en staande pupillen die extra licht opvangen, zijn zowel alligators als krokodillen een geduchte vijand voor hun prooi.

Alle twee de dieren hebben kleine gevoelige putjes langs hun kaken, waarmee ze de drukverschillen in het water kunnen waarnemen, en zo prooien kunnen lokaliseren en vangen. Geen van beide reptielen kauwt graag op zijn voedsel; ze slikken liever grote brokken door of slikken het dier in zijn geheel door. Krokodillen hebben beter werkende klieren, waardoor ze grotere hoeveelheden zout uit het water kunnen afscheiden dan alligators. De klieren van alligators werken niet zo goed, daarom verdragen zij een zoute omgeving minder goed en geven zij de voorkeur aan zoet water. Met dit vermogen zijn krokodillen in staat om over meerdere soorten water te bewegen.

Gedrag

Krokodillen worden vaak als veel agressiever beschouwd dan alligators. Hoewel je contact met beide dieren ten allen tijde moet vermijden, zijn alligators over het algemeen volgzamer dan krokodillen, en vallen ze alleen aan als ze honger hebben of worden uitgelokt. Krokodillen staan erom bekend snel aan te vallen als er iets of iemand in hun buurt is; krokodillen zijn in het water meestal actiever. Alligators houden er van om te luieren of te zonnebaden op de oevers of in de modder dicht bij het water, daarom kunnen ze gemakkelijk worden gespot in het wild.

Levensduur

Krokodillen leven langer dan alligators. De gemiddelde levensduur van een krokodil ligt tussen 70-100 jaar, terwijl de gemiddelde levensduur van een alligator meestal tussen 30-50 jaar ligt.

Gerelateerde vraag