🐱 Dieren weetjes

Wat zit er in de bulten van een kameel?


Wist je dat kamelen een unieke eigenschap hebben die hen helpt te overleven in de woestijn? Kamelen hebben bulten op hun rug. Veel mensen denken dat deze bulten gevuld zijn met water, maar dat is niet waar. In feite zijn de bulten gevuld met vet. Dit vet is een belangrijke voedsel- en energiereserve voor de kameel wanneer er weinig voedsel of water beschikbaar is. Dankzij hun bulten kunnen kamelen dagen of zelfs weken overleven zonder water of voedsel. De bulten van de kameel zijn dus eigenlijk een soort superkracht die hen in staat stelt te overleven in hun dorre woestijn!

Tekst gaat verder onder de afbeelding bulten kameel

Kamelen

Wist je dat kamelen bulten op hun rug hebben? Dat klopt! Deze bulten zijn een bijzonder onderdeel van kamelen, bedoeld om hen te helpen overleven in de woestijn.

Maar wat zit er in die bulten? Veel mensen denken dat de bulten van kamelen gevuld zijn met water, maar dat is niet zo. In werkelijkheid bestaat de bult van een kameel uit vetweefsel dat fungeert als voedsel- en energiereserve voor de kameel wanneer voedsel en water schaars zijn.

Reserves

Kamelen kunnen tot 90 kilo vet in hun bulten opslaan. Dit vet wordt geleidelijk afgebroken en gebruikt als brandstof voor de stofwisseling van de kameel in perioden waarin voedsel en water schaars zijn. Dankzij hun bult kunnen kamelen dagen of zelfs weken overleven zonder water of voedsel!

Dromedarissen

Interessant is dat dromedarissen meer vet in hun bulten hebben dan kamelen met twee bulten. Dit komt omdat dromedarissen in de woestijn leven en meer vet moeten opslaan om te overleven.

Dus de volgende keer dat u een kameel met een bult ziet, weet dan dat dit geen water is, maar een belangrijke voedsel- en energiereserve die de kameel helpt te overleven in de woestijn. Kamelen zijn prachtige dieren en hun bult is een van de vele interessante kenmerken die hen helpen overleven in hun droge woestijn.

Gerelateerde vraag