Zijn er dieren met downsyndroom?
Zijn er dieren met het syndroom van Down? Het is een veel gestelde vraag, en hoewel het antwoord niet direct ja of nee is, is deze vraag vrij gemakkelijk te beantwoorden, als we de genen die Downs bij de mens veroorzaken nader bekijken.

Extra chromosoom
Het syndroom van Down bij mensen wordt veroorzaakt door een extra chromosoom. In al onze lichaamscellen zitten chromosomen, waarin de erfelijke eigenschappen liggen opgeslagen. De mens heeft 23 paar chromosomen, van elk chromosoom hebben we twee exemplaren. Iemand met het syndroom van Down heeft niet twee, maar drie kopieën van chromosoom 21 in elke cel, dit wordt ook wel trisomie-21 genoemd. Wanneer we de bovenstaande definitie zouden toepassen op andere zoogdieren, dan komt het syndroom van Down bij hen niet voor. Het is echter niet zo eenvoudig.
Syndroom van Down bij dieren
Het hebben van chromosomen in drievoud is bij de mens en bij de meeste diersoorten al vóór de geboorte of kort daarna dodelijk. Het syndroom van Down is in dit opzicht een uitzondering. Een mens met het Down syndroom leeft meestal minder lang, maar heeft toch nog een redelijke levensverwachting. Bij dieren is dat anders, een dier met een drievoudig chromosoom ( op de geslachtschromosomen na) overlijdt kort voor of na de geboorte. Bestaan er dan ook geen dieren met het syndroom van Down? In de geschiedenis zijn er, voor zover bekend, slechts twee dieren geweest die het syndroom van Down leken te hebben: een chimpansee en een orang-oetan, beide met een driedubbele deling van het 21e chromosoom.