šŸŽ Eten & Drinken weetjes

Is chocolade gezond?


Gezond chocolade klinkt als een droom die uitkomt. De reputatie van chocola is aan het veranderen doordat de wetenschap met studies laat zien wat de positieve effecten van chocola zouden kunnen zijn. In chocolade zitten namelijk stoffen die goed voor je lichaam zouden zijn. Is chocolade dan toch gezond?

Tekst gaat verder onder de afbeelding is chocolade gezond
De meeste mensen vinden chocolade heerlijk en kunnen er geen genoeg van krijgen.

Ingrediƫnten chocolade

Chocolade bestaat voor een groot deel uit cacao, dit is het belangrijkste ingrediƫnt van chocolade en geeft het zijn typische smaak en kleur. Cacao blijkt de risicofactoren voor hartziekten te kunnen verminderen

In de cacaobonen zitten flavanolen die een antioxiderend effect hebben op celschade veroorzaakt door hartaantdoeningen, helpen de bloeddruk te verlagen en de vasculaire functie (bloedsomloop) verbeteren. Hoe puurder de chocolade hoe meer flavanolen erin voorkomen. Melkchocolade bevat dus een stuk minder flavanolen dan pure chocolade.

Daarnaast is er een aangetoond verband tussen de consumptie van chocolade en een verminderd risico op ziektes ales diabetes, beroertes en hartaanvallen. Toch is er nog veel meer onderzoek nodig om met zekerheid te kunnen zeggen of chocolade gezond of ongezond voor je is.

Eet chocolade met mate

Het is echter wel aan te raden het eten van chocolade, net als andere producten, te matigen. De meeste chocolade bevat namelijk ook ingrediƫnten die niet zo gezond voor je zijn. Bijvoorbeeld vet, suiker en calorieƫn. Deze hebben weer een negatieve invloed op de gezondheid en brengen risico's met zich mee als: gewichtstoename, hogere bloeddruk, hartziekten en diabetes.

Cacao zelf bevat in tegenstelling tot chocolade bijna geen suiker en vet en biedt dus potentiƫle gezondheidsvoordelen. Daarom kan kan je met een gerust hart cacao toevoegen aan je ontbijt of andere maaltijden. Wil je chocolade eten? Kies dan een zo'n puur mogelijke variant. Bijvoorbeeld pure chocolade met een cacao gehalte van 85% of hoger.