🍎 Eten & Drinken weetjes

Waarom zijn bananen krom?


Iedereen vraagt het zich wel eens af: Waarom zijn bananen krom? Een vraag die makkelijker te beantwoorden is dan je denkt. Wij gingen op onderzoek uit en kwamen erachter waarom de banaan krom groeit.

Tekst gaat verder onder de afbeelding waarom zijn bananen krom

De bananenplant

Bananen groeien aan een bananenplant. De bananenplant heeft geen stam maar een soort cilinder van bladeren. Aan deze cilinder groeit na een tijdje een bloemknop. Deze knop bevat tot wel 100 bloemen, en bijna elke bloem groeit uit tot een banaan. Om bananen te laten groeien heeft de bananenplant veel zonlicht nodig.

Zware bananentros

Als de bananen aan de bloemtros beginnen te groeien wordt deze bananentros steeds zwaarder. Door de zwaartekracht gaat de tros naar beneden hangen. Maar de bananen hebben licht nodig om te groeien, dus groeien ze richting het licht, tegen de zwaartekracht in. Dit is het moment dat de banaan krom groeit.

Het effect van de kromgroeiende bananen heet officieel negatieve geotropie. Ofwel het tegen de zwaartekracht ingroeien.

Wortels van planten en bomen groeien op dezelfde manier alleen dan met de zwaartekracht mee. Dit noemen we positieve geotropie. Daartegenover staan de stengels, die groeien juist, net als de bananen, tegen de zwaartekracht in omhoog.