🏺 Geschiedenis

Waar komt de kerstman vandaan?


De Kerstman, met zijn rode pak, witte baard en vrolijke voorkomen, is een van de meest iconische figuren van de kerstperiode. Maar waar komt de Kerstman eigenlijk vandaan? De Kerstman heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot ver voorbij de grenzen van het moderne Noordpoolverhaal. Laten we de fascinerende reis van de Kerstman door de tijd verkennen, van de zonnige stad Myra in het huidige Turkije tot de magische kersticonografie die we vandaag de dag kennen.

Tekst gaat verder onder de afbeelding waar komt de kerstman vandaan

De Oorsprong van de Kerstman

De oorsprong van de Kerstman is een samensmelting van verschillende tradities en figuren. Een belangrijke voorloper van de moderne Kerstman is Sint-Nicolaas, ook bekend als Sinterklaas. Hier is een beknopt overzicht van de oorsprong van de Kerstman:

Sint Nicolaas: de goedheiligman

De vroegste sporen van de Kerstman leiden ons naar Sint Nicolaas, ook wel bekend als Sinterklaas, de welbekende goedheiligman. Sint Nicolaas, die leefde in het oude Myra, was beroemd om zijn vriendelijkheid en vroomheid. Hij trok het platteland in om de armen en zieken te helpen, en tegen de vierde eeuw was hij uitgegroeid tot de meest geëerde heilige in heel Europa. Hier begint de reis van de Kerstman, wiens oorsprong eigenlijk niet in het koude noorden ligt, maar in het zonnige zuiden.

Santa Claus

Hoewel Sint Nicolaas al eeuwenlang een prominente figuur was in Europese culturen, kwam hij pas aan het einde van de achttiende eeuw in Amerika aan. Het is interessant om te ontdekken dat Sinterklaas de kiem was voor de geboorte van de Amerikaanse Santa Claus. Verhalen over groepen Nederlandse kolonisten die Sinterklaas vierden, verschenen in kranten in New York. Hiermee werd het zaadje geplant voor de Amerikaanse evolutie van deze kerstfiguur.

In de Verenigde Staten onderging Sinterklaas een opmerkelijke transformatie. Zijn naam werd veranderd in "Santa Claus" en zijn feestdag werd verplaatst naar Kerstmis om de feestdagen te vieren. De Amerikaanse Kerstman kreeg langzaam zijn kenmerkende uiterlijk en persoonlijkheid, met de iconische rode kleren, witte baard en vrolijke aard die we vandaag de dag zo goed kennen.

Coca cola reclame

Het meest opvallende moment in de transformatie van de Kerstman kwam in de 20e eeuw, dankzij de marketingcampagnes van Coca-Cola. De frisdrankgigant gaf de Kerstman zijn huidige uiterlijk, inclusief de karakteristieke rode kleding. Deze visuele identiteit van de Kerstman heeft zich diep geworteld in de moderne kerstviering.

Gerelateerde vraag