­čĆ║ Geschiedenis

Waarom is de toren van Pisa scheef?


De Toren van Pisa is een van de beroemdste bouwwerken ter wereld. Dit bouwwerk in de Italiaanse stad Pisa heeft door de eeuwen heen oneindig veel mensen verwonderd en nieuwsgierig gemaakt. Maar waarom staat de Toren van Pisa scheef? In dit artikel duiken we in de geschiedenis en de bouw van deze iconische toren om deze fascinerende vraag te beantwoorden.

Tekst gaat verder onder de afbeelding Waarom is de toren van Pisa scheef?
Van de zijkant is goed te zien hoe scheef de Toren van Pisa staat.

Oorzaken waarom de Toren van Pisa scheef staat

Er zijn verschillende factoren die ertoe hebben bijgedragen dat de Toren van Pisa scheef staat:

Zachte grond

Een van de belangrijkste oorzaken van het scheef staan van de toren is de grond waarop de toren is gebouwd. Pisa ligt in een laaggelegen gebied dicht bij de kust en de grond bestaat voornamelijk uit klei, zand en grind. Deze grondsoorten zijn niet ideaal voor het ondersteunen van zware constructies en hebben de neiging om na verloop van tijd te veranderen.

Onderbrekingen in de bouw

De bouw van de toren werd verschillende keren onderbroken door oorlogen en politieke conflicten. Door deze onderbrekingen kreeg de grond de kans om in te zakken en werd het gewicht van de toren ongelijk verdeeld, wat bijdroeg aan het scheefhangen.

Ontwerpfout

De architecten en bouwers van de Toren van Pisa hadden niet verwacht dat de grond onder de toren zou verzakken. De Toren was ontworpen met een stevige fundering aan de ene kant en een dunne fundering aan de andere kant, wat leidde tot een ongelijke belasting en uiteindelijk het overhellen.

Maatregelen om het instorten te voorkomen

In de loop der jaren zijn er verschillende maatregelen genomen om te voorkomen dat de Toren van Pisa zou instorten. In de jaren 1990 was de helling van de Toren te gevaarlijk geworden en werd er gevreesd dat de toren elk moment kon instorten. Ingenieurs en restaurateurs hebben met succes de toren gestabiliseerd.

Hiervoor werd er grond onder de toren verwijderd, werden er verticale kabels aan de noordkant geïnstalleerd en tegengewichten aan de zuidkant van de toren. Deze maatregelen stabiliseerden de toren en verminderden de helling enigszins.

Conclusie

De Toren van Pisa staat scheef door een combinatie van factoren, waaronder de ondergrond, onderbrekingen in de bouw en ontwerpfouten. Desondanks blijft de scheve toren van Pisa een van de meest herkenbare en populaire monumenten ter wereld. De scheve stand geeft de toren zijn unieke charme en trekt elk jaar miljoenen bezoekers van over de hele wereld.

Gerelateerde vraag