🏺 Geschiedenis

Waarom vieren we carnaval?


Carnaval staat in Nederland in het teken van verkleden, dansen en een hoop plezier beleven. Maar waar komt deze uitbundige viering eigenlijk vandaan en waarom vieren we carnaval?

Tekst gaat verder onder de afbeelding waarom vieren we carnaval
Met carnaval verkleden feestvierders zich in de mooiste pakken.

Oorsprong in het katholieke geloof

Carnaval vindt zijn oorsprong in het katholieke geloof en heeft een diepe religieuze betekenis. Het is nauw verbonden met de aanloop naar Pasen, een belangrijk christelijk feest. Carnaval markeert het begin van de 40-daagse vastentijd die zijn hoogtepunt bereikt met Pasen. Deze vastenperiode begint op Aswoensdag en om deze periode van onthouding en bezinning goed in te luiden, wordt carnaval gevierd.

Vieringen vóór de vastentijd

Carnaval is eigenlijk een viering vóór de vastentijd. Veertig dagen voor Pasen worden gelovigen aangemoedigd om nuchter en nadenkend te zijn. Carnaval is daarentegen een periode van uitbundige festiviteiten, genieten van lekkernijen en plezier voordat de vastentijd begint op Aswoensdag.

Carnaval in het zuiden van Nederland

Hoewel carnaval tegenwoordig door velen in Nederland wordt gevierd, is het het meest prominent in het zuiden van het land. Dit kan worden verklaard door de historische en culturele achtergrond van de regio, waar het katholicisme diep geworteld is. Hier wordt carnaval gevierd met een extra portie enthousiasme en traditie.

Betekenis van het woord Carnaval

De oorsprong van het woord "Carnaval" is niet volledig duidelijk, maar er zijn verschillende mogelijke verklaringen. Een populaire theorie is dat het komt van de Latijnse woorden "carne" (vlees) en "vale" (afscheid). Tijdens de vastentijd was het immers de gewoonte om geen vlees te eten, en carnaval symboliseert dan het afscheid van de maaltijden met vlees voordat de vastentijd begint.

Gerelateerde vraag