šŸš€ Techniek

Hoe hoog en snel vliegt een vliegtuig?


In de wereld van de luchtvaart zijn hoogtes en snelheden de factoren die de grenzen van de technologische vooruitgang verkennen. Want hoe hoog en snel vliegt een vliegtuig eigenlijk? Van het snelste passagiersvliegtuig, de Boeing 747-8i, tot de legendarische supersonische Concorde, wij gingen op zoek naar antwoorden.

Tekst gaat verder onder de afbeelding Hoe hoog en snel vliegt een vliegtuig?

Hoe snel gaat een vliegtuig?

Passagiersvliegtuigen variƫren in snelheid, maar het snelste passagiersvliegtuig op dit moment is de Boeing 747-8i, dat een indrukwekkende topsnelheid van ongeveer 1.062 km/u bereikt. Over het algemeen ligt de gemiddelde snelheid van reguliere passagiersvliegtuigen rond de 900 km/u.

Supersonische vliegtuigen

In het verleden waren er supersonische passagiersvliegtuigen, zoals de Russische Tupolev Tu-144 en de beroemde Frans-Britse Concorde. De Concorde, die zijn laatste vlucht maakte in 2003, was een icoon met een topsnelheid van 2.405 km/u. Hoewel er momenteel slechts een paar Concorde-toestellen als exposities bestaan, zijn er plannen voor de toekomst, zoals het Overture-vliegtuig van Boom Technology, dat naar verwachting vanaf eind jaren 2020 in dienst zal worden genomen voor lijnvluchten.

Hoe hoog vliegt een vliegtuig?

De vlieghoogte van een passagiersvliegtuig verschilt sterk, afhankelijk van het type aandrijving. Toestellen met propelleraandrijving, die snelheid en lift missen, opereren op hoogtes tussen 5 en 7,5 kilometer. In tegenstelling hiermee bereiken passagiersvliegtuigen met straalaandrijving hoogtes tussen 9 en 12 kilometer.

Luchtdruk en technische beperkingen

De keuze voor vlieghoogte is nauw verbonden met de luchtdruk. Op grotere hoogtes is de luchtdruk lager, waardoor vliegtuigen sneller kunnen vliegen. Echter, technische beperkingen spelen ook een rol. Passagiersvliegtuigen kunnen niet hoger stijgen omdat ze niet de vereiste snelheid halen, aangezien een hogere snelheid nodig is vanwege de verminderde luchtweerstand op grotere hoogtes om voldoende lift te genereren.

Gerelateerde vraag