šŸš€ Techniek

Hoeveel volt is bliksem?


De kracht van bliksem is zowel angstaanjagend als fascinerend. Een veelgestelde vraag is: "Hoeveel volt is bliksem? We gingen op zoek en vonden het antwoord.

Tekst gaat verder onder de afbeelding Hoeveel volt is bliksem?

Hoeveel volt heeft bliksem?

Bliksem is geen gewone elektrische vonk van een huishoudelijk apparaat. Het is een krachtige energie in de atmosfeer. Het voltage van bliksem kan variƫren, maar het gemiddelde ligt tussen de 100 miljoen en 1 miljard volt! Je leest het goed - dat is een ongelooflijke hoeveelheid elektrische kracht die door de lucht vliegt.

Waarom Zo Krachtig?

Waarom heeft bliksem zoveel volt nodig? Nou, het draait allemaal om het overbruggen van de afstand tussen hemel en aarde. Bliksem ontstaat wanneer er een verschil in elektrische lading is tussen de wolken en de grond. De bliksem wil die afstand overbruggen en daar is een flinke dosis elektrische energie voor nodig.

Vergelijk het met...

Om dit te begrijpen, laten we het vergelijken met iets dat we allemaal kennen. De elektriciteit in onze huizen heeft een standaard spanning van ongeveer 220 volt. Bliksem is dus vele malen krachtiger dan wat je uit je stopcontact haalt. Het is als het verschil tussen een zacht briesje en een orkaan - bliksem is als de elektrische orkaan van de natuur!

Gerelateerde vraag