🍎 Voedingsweetjes

Is een olijf groente of fruit?


Olijven zijn heerlijke smaakmakers, bij de borrel, op pizza's, in pasta's, cocktails en in nog veel meer gerechten. Maar hoewel je die smaakvolle olijven misschien als een hartige versnapering beschouwt, hebben deze Mediterrane delicatessen nog een verborgen kant: het zijn technisch gezien vruchten.

Tekst gaat verder onder de afbeelding olijf groente of fruit
De olijf groeit aan een olijfboom.

De olijfpit

Een botanicus of plantkundige zal zeggen dat olijven een vrucht zijn omdat ze een zaad bevatten en zich ontwikkelen uit de bloemen van de plant. Vanuit culinair oogpunt worden ze als groente beschouwd, omdat ze een hartige smaak hebben en traditioneel niet als dessert worden geserveerd. Om deze reden categoriseren wij olijven als groente.

De pitten in olijven zijn de zaden van de Olea Europaea boom, ofwel de Olijfboom. In plantkundige boeken betekent dit dat ze technisch gezien als vruchten worden geclassificeerd - om precies te zijn als steenvruchten. Deze groep omvat ook zoetere producten zoals mango's, dadels, abrikozen, kersen, nectarines, perziken en pruimen, maar de plantkunde baseert zich niet op smaak om een onderscheid te maken.

Gerelateerde vraag