🍎 Voedingsweetjes

Is het friet of patat?


Is het friet of patat? Dit is een vraag die veel mensen bezig houdt. Maar wat is de juiste benaming? Wij zochten het uit.

Tekst gaat verder onder de afbeelding is het friet of patat

Oorsprong aardappel

De aardappel komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika. De Spanjaarden introduceerden de plant in Europa in de 16e eeuw. Aardappelen bleken voedzaam te zijn en gemakkelijk te bewaren, ideaal om mee te nemen op wereldreizen.

In Zuid-Amerika heette de aardappel papa, en de Spanjaarden veranderden hem in patata. Deze naam werd door veel Europese landen overgenomen. In Italië heet de aardappel patata, de Engelsen noemen hem potato en de Fransen patate en pomme de terre.

Patat Frietgrens

De Fransen en Belgen beweren beide de ontdekkers te zijn van patates frites, wat letterlijk " gefrituurde aardappelen " betekent. De benaming patat en friet is immers afgeleid van de naam patat en frites. Je kunt zowel patat als friet zeggen, waarbij de voorkeur waarschijnlijk afhangt van waar je woont. In het noorden van Nederland zeg je meestal patat, in het zuiden van Nederland zeg je friet. Vlamingen noemen frieten altijd "friet". Met patat bedoelen ze namelijk rauwe aardappel.

Gerelateerde vraag