Waar wordt gelatine van gemaakt?
Heerlijk, snoepjes! Heb je wel eens nagedacht over wat er in die lekkere snoepjes zit? Een van de belangrijkste ingrediƫnten in veel snoepjes is gelatine. Maar hoe wordt gelatine eigenlijk gemaakt? Laten we dit samen ontdekken!
Wat is gelatine?
Gelatine is een soort eiwit dat wordt gebruikt om snoepjes er mooi en aantrekkelijk uit te laten zien. Maar, hou je vast, gelatine wordt voornamelijk gemaakt van varkenshuiden en botten van varkens en koeien. Dat klinkt misschien een beetje raar, maar zo is het nu eenmaal!
De productie van gelatine
Dus, hoe maken ze nu die gelatine? Het proces begint met het schoonmaken van de huiden en botten. Vervolgens worden ze in kleine stukjes gehakt. Deze stukjes worden in een bad van heet water gedaan. Dit zorgt ervoor dat er allerlei stoffen oplossen. Wat er uiteindelijk overblijft zijn eiwitten, en die zijn heel belangrijk voor het maken van gelatine.
De eiwitten worden daarna gekookt onder hoge druk. Dit zorgt ervoor dat je een stroperig goedje krijgt, wat we vloeibare gelatine noemen. Dit goedje is dus de basis voor al die lekkere snoepjes en desserts!
Van vloeibaar naar snoepje
Maar wat gebeurt er daarna met die vloeibare gelatine? Vaak wordt het in een vorm gegoten, waaruit ze later dunne plakjes kunnen snijden. Deze plakjes worden de gelatineblaadjes die je in de supermarkt kunt kopen. Soms wordt de gelatine ook omgevormd tot gelatinepoeder.
Gelatine heeft een speciale rol in verschillende snoepjes. In bijvoorbeeld winegums maakt gelatine de snoepjes lekker taai, terwijl het in pudding zorgt voor een mooie vorm. Zonder gelatine zou pudding eruitzien als een papje!
Een paar feitjes
Het is goed om te weten dat gelatine niet zo'n belangrijk eiwit voor je lichaam is. Maar het maakt wel veel van je favoriete snoepjes en desserts mogelijk. Dus, de volgende keer dat je een snoepje of een pudding eet, weet je nu dat gelatine een belangrijke rol speelt in het creƫren van die lekkere smaken en vormen!