🍎 Voedingsweetjes

Waarom eten we oliebollen met Oud & Nieuw?


Op oudejaarsavond zijn ze in elk Nederlands huishouden op tafel te vinden: oliebollen. In olie gebakken deegballen met krenten erin. Ze worden gegeten met een flinke hoeveelheid poedersuiker er overheen. Dat is natuurlijk heerlijk. Maar waarom eten we die oliebollen eigenlijk op oudejaarsavond?

Tekst gaat verder onder de afbeelding oliebollen

Geschiedenis oliebollen

Al 2000 jaar geleden brachten de oude Germanen aan het eind van het jaar een offer om de godin Perchta gunstig te stemmen. Het offermaal werd in bloem gewikkeld, in olie gebakken en met bloem bestrooid.

In de Middeleeuwen gingen christenen in de periode voor Kerstmis altijd vasten. Daarna werd er op grote schaal gefeest en werden er oliekoeken op grote schalen rondgebracht. Deze waren rijk aan vet en calorieën en vormde zo een uitstekende brandstof voor een lange winter. In 1667 werd de oliekoek voor het eerst vermeld in een kookboek, en later kreeg hij de bijnaam smeerkoek. Waarschijnlijk omdat je het vet heel gemakkelijk in je haar kan smeren.

De huidige oliebol

Het duurde tot de 19e eeuw voordat bakkers er in slaagden van de oliekoek een echte oliebol te maken. Een luchtige en minder vette variant van de oliekoek. Vanaf dat moment begon de oliebol aan populariteit te winnen als een delicatesse op oudejaarsavond. Een gemakkelijk tussendoortje en een uitstekende basis voor een avondje doorhalen.

Gerelateerde vraag