Waarom heet een bitterbal een bitterbal?
Ken jij de bitterbal? Het is een klein, rond hapje dat heerlijk knapperig van buiten is en zacht van binnen. Bitterballen zijn vaak te vinden op feestjes, in cafés of bij een gezellige borrel. Maar heb je je ooit afgevraagd waarom een bitterbal zo heet? Hier komt het verhaal achter de naam!
Het begint met een drankje
Meer dan honderd jaar geleden gingen mensen in cafés vaak iets drinken dat een "bittertje" werd genoemd. Een bittertje is een klein glaasje met een drankje zoals jenever of wijn, waarin kruiden hebben gezeten. Dit drankje was een beetje bitter van smaak, daarom heette het een "bittertje".
Iets lekkers erbij
Als mensen in cafés een bittertje dronken, kregen ze vaak trek in een lekker hapje. Iets hartigs om het bittere drankje mee te combineren. En zo kwamen de eerste bitterballen! Deze waren kleine, ronde hapjes met een krokante korst en een romige vulling van bijvoorbeeld vlees of ragout.
Hoe de bitterbal zijn naam kreeg
Omdat deze kleine balletjes vaak bij een bittertje werden gegeten, gingen mensen ze vanzelf "bitterballen" noemen. Het had dus niets te maken met de smaak van de bitterbal zelf, want die is helemaal niet bitter! De naam komt gewoon van het drankje waar het hapje vaak bij werd gegeten.
Nog steeds populair
Vandaag de dag eet je bitterballen niet alleen meer bij een bittertje. Je kunt ze overal tegenkomen: op feestjes, bij de snackbar, of gewoon thuis. Maar de naam "bitterbal" herinnert ons nog steeds aan die oude cafés waar mensen genoten van hun bittertje en een lekker hapje erbij.