­čŹÄ Voedingsweetjes

Waarom is melk wit?


Melk is van nature een witte vloeistof door de samenstelling van water en andere bestanddelen, zoals vet en eiwitten, die zich vermengen tot kleine deeltjes die het licht weerkaatsen.

Tekst gaat verder onder de afbeelding waarom is melk wit
Een glas melk zoals iedereen dat kent.

Natuurlijk melk

Melk is een natuurlijk voedingsmiddel dat bestaat uit water, eiwitten, vetten, koolhydraten in de vorm van lactose, vitaminen, waaronder calcium, mineralen, waaronder fosfor, en een reeks andere bioactieve bestanddelen.

Caseïne is een van de belangrijkste eiwitten in melk. Samen met calcium en fosfaat vormen ze kleine deeltjes, micellen genaamd. Wanneer er licht op deze caseïnemicellen valt, breekt het licht en wordt het verstrooid, waardoor de melk er wit uit gaat zien.

Kleurverschil

Vroeger, toen melk werd geleverd in glazen flessen met een dop, scheidde het geel gekleurde vet of de room van koemelk zich af en steeg naar de bovenkant van de fles, waardoor de melk bleek werd. Tegenwoordig wordt de meeste melk gemengd, waarbij de melk onder druk door zeer fijne sproeikoppen wordt geperst, waardoor de vet- en eiwitmicellen gelijkmatig worden verspreid en een gladde, romige textuur en smaak krijgen, plus een helderdere witte kleur.

De natuurlijke kleurverschillen die vroeger in de melk voorkwamen door verschillen tussen koeienrassen of door de weidegang, worden nu gestandaardiseerd en de heldere, witte kleur blijft constant.

Gerelateerde vraag