Waarom zijn bananen krom?
Iedereen vraagt het zich wel eens af: Waarom zijn bananen krom? Een vraag die makkelijker te beantwoorden is dan je denkt. Wij gingen op onderzoek uit en kwamen erachter waarom de banaan krom groeit.
De bananenplant
Bananen groeien aan een bananenplant. De bananenplant behoort tot de grootste kruidachtige planten ter wereld. Hoewel de bananenplant vrij groot is, is het toch geen echte boom, omdat hij geen houtachtige stam heeft. Wat lijkt op de stam van de plant zijn in feite grote bladstelen. Deze overlappen elkaar gedeeltelijk en vormen zo een ondersteunende structuur, een schijnstam. Aan het eind van deze bladstelen zit een groot langwerpig blad met een kenmerkende middennerf. De bladeren zijn in een spiraal gerangschikt. De grootte van de plant varieert sterk afhankelijk van de specifieke bananensoort: de meest geteelde variëteit is de Cavendish, die meer dan drie meter hoog kan worden, maar de Musa Ingens-soort daarentegen kan tot twaalf meter hoog worden.
Op de schijnstam groeit een bloemknop. Deze bloemknop bestaat uit honderden bloemen, en bijna elke bloem groeit uit tot een banaan. De bananen groeien in trossen van ongeveer 50 kilo. Om bananen te laten groeien heeft de bananenplant veel zonlicht nodig.
Zware bananentros
Als de bananen aan de bloemtros beginnen te groeien wordt deze bananentros steeds zwaarder. Door de zwaartekracht gaat de tros naar beneden hangen. Maar de bananen hebben licht nodig om te groeien, dus groeien ze richting het licht, tegen de zwaartekracht in. Dit is het moment dat de banaan krom groeit.
Het effect van de kromgroeiende bananen heet officieel negatieve geotropie. Ofwel het tegen de zwaartekracht ingroeien.
Wortels van planten en bomen groeien op dezelfde manier alleen dan met de zwaartekracht mee. Dit noemen we positieve geotropie. Daartegenover staan de stengels, die groeien juist, net als de bananen, tegen de zwaartekracht in omhoog.