🍎 Voedingsweetjes

Waarom zit er een gat in een donut?


Waarom zit er een gat in een donut? De reden waarom donuts een gat hebben is eigenlijk heel simpel: de donut wordt er lekkerder van. Wij leggen het je uit.

Tekst gaat verder onder de afbeelding waarom zit er een gat in een donut

Uitvinder van het gat in de donut

Er wordt aangenomen dat de uitvinder van het gat in een donut een zeeman was op een schip in 1847. Het beviel hem niet dat de gefrituurde koeken die de kok serveerde altijd deegachtig en vettig in het midden waren, daarom besloot hij een gat in het midden van het rauwe deeg te prikken zodat het gelijkmatiger gaar zou worden. 

Een andere verklaring is dat donuts populair werden toen bagels ook hun hoogtijdagen bereikten. Bagel verkopers stapelden hun waren op stokjes of hingen ze aan touwtjes, en sommigen denken dat donut verkopers een voorbeeld hebben genomen aan de bagel verkopers en ook handige gaatjes in hun producten begonnen te maken. 

Tegenwoordig wordt er geen gat meer gemaakt in het deeg maar in plaats daarvan wordt het deeg in een ringvorm rechtstreeks in de hete olie gespoten.

Functie van het gat

Door een gat in de donut, zijn de donuts veel sneller gaar bij het bakken. Hoe korter de baktijd, hoe zachter en lekkerder de donuts zijn. Een kortere baktijd heeft ook het voordeel dat de donut minder olie absorbeert. Daardoor is de donut minder vettig. Het "gat" in de donut is ook te danken aan het feit dat de donut goed rond blijft en over zijn gehele oppervlak een gelijkmatige dikte heeft. De donut moet worden gebakken op ongeveer 180 graden en duurt iets meer dan een minuut, afhankelijk van het gewicht van de donut.

Gerelateerde vraag