🍎 Voedingsweetjes

Waarom zit er lucht in een zak chips?


Je hebt het vast wel eens gemerkt: sommige verpakkingen, zoals die van chips, lijken meer lucht dan voedsel te bevatten. Maar is het wel echt 'lucht'? Laten we eens kijken naar het mysterie achter de opgeblazen chipszak.

Tekst gaat verder onder de afbeelding Waarom zit er lucht in een zak chips?

Speciale lucht

Rondom ons zit lucht, een mix van verschillende gassen zoals zuurstof, stikstof en koolstofdioxide. Echter, de 'lucht' in verpakkingen, zoals die van chips, is eigenlijk een speciaal 'verpakkingsgas'. Dit gas speelt een cruciale rol in het behoud van voedsel.

Waarom geen gewone lucht?

Wie kent niet de teleurstelling van een kommetje niet knapperige chips? Dat komt door de reactie tussen zuurstof in de lucht en de chips. In een gesloten zak daarentegen zit alleen stikstofgas, waardoor de chips langer knapperig blijven zonder bederven.

Voedselveiligheid

Zuurstof in een verpakking is niet alleen slecht voor de crunch van je chips, maar ook voor voedselveiligheid. Veel ziekteverwekkers, zoals bacteriën, gist en schimmels, gedijen bij zuurstof. Door de 'lucht' in de zak te vervangen door stikstof, worden deze schadelijke micro-organismen buiten de deur gehouden.

Niet zomaar lucht, maar noodzakelijk stikstof

Dus, de 'lucht' in een chipszakje is eigenlijk stikstof. Het is geen vulmiddel, maar een essentieel element om je chips knapperig en 'gezond' te houden.

Gerelateerde vraag