🍎 Voedingsweetjes

Wat gebeurd er als je schimmel eet?


Heb je ooit brood met schimmel gegeten? De meeste mensen vinden het niet bepaald smakelijk. Maar wat gebeurt er eigenlijk als je beschimmeld brood eet? Het algemene advies is om het direct weg te gooien. Herhaaldelijk consumeren van beschimmeld brood kan namelijk leiden tot ziekte.

Tekst gaat verder onder de afbeelding wat gebeurd er als je schimmel eet

Goede schimmels

Niet alle schimmels zijn schadelijk voor ons. Integendeel, sommige schimmels worden met opzet gekweekt vanwege hun heerlijke smaak. Neem bijvoorbeeld blauwschimmelkaas, een waar culinair hoogstandje. Toch moeten we voorzichtig zijn, want er zijn uitzonderingen op deze regel.

Fusariumschimmel

Voor brood is de fusariumschimmel een boosdoener. De fusariumschimmel gedijt op graan, waarbij brood een van zijn voorkeursomgevingen is. Deze schimmel scheidt een gifstof af waarvan je op lange termijn ziek kunt worden. Helaas is het niet mogelijk om aan de buitenkant van het brood te zien of de schimmel schadelijk is. Daarom is het veiliger om beschimmeld brood gewoon weg te gooien.

Beschimmeld brood

Indien je per ongeluk een keer beschimmeld brood hebt gegeten en deze schimmel aanwezig was, hoef je je niet onmiddellijk zorgen te maken. Een eenmalige blootstelling lijkt doorgaans geen directe gezondheidsrisico's met zich mee te brengen.

Toch is voorzichtigheid geboden. Herhaalde consumptie van brood dat deze schimmel bevat kan na verloop van tijd leiden tot nadelige gezondheidseffecten. Symptomen zoals misselijkheid en maagpijn kunnen optreden bij regelmatige blootstelling aan de giftige stoffen die door de fusariumschimmel worden geproduceerd.

Het is raadzaam voorzichtig te zijn en wanneer er schimmel op voedsel zit, vooral op brood, de consumptie ervan te vermijden.

Gerelateerde vraag