­čŹÄ Voedingsweetjes

Wat is het verschil tussen groente en fruit?


Sommige mensen vinden het lastig om voldoende groenten te eten en denken dat het toevoegen van een extra stuk fruit het probleem zal oplossen. Anderen die moeite hebben om genoeg fruit te eten, voelen zich mogelijk minder schuldig na het consumeren van extra groente.

Het is echter belangrijk om dagelijks voldoende groenten en fruit te eten. Groenten bevatten namelijk andere voedingsstoffen en in verschillende hoeveelheden dan fruit. Maar wat is nu precies het onderscheid tussen groente en fruit?

Tekst gaat verder onder de afbeelding verschil groente en fruit

Plantkundig verschil tussen groenten en fruit

Het botanische verschil tussen groenten en fruit ligt in hun plantkundige kenmerken. Vruchten zijn de delen van de plant die het zaad beschermen en worden verkregen uit de vruchtknop of de basis van de bloem. De andere eetbare delen van de plant, zoals stengels, wortels en bladeren, worden groenten genoemd.

Er zijn echter enkele uitzonderingen op deze botanische definitie. Tomaten worden vaak als groenten beschouwd, terwijl ze botanisch gezien duidelijk vruchten zijn. Andere uitzonderingen zijn paprika's, erwten, komkommers, aubergines en maïskorrels. Hoewel ze anatomisch gezien vruchten zijn, noemen we ze toch groenten.

Meloenen daarentegen behoren tot de komkommerfamilie, maar worden beschouwd als vruchten.

Gezond

Voor een gebalanceerd en gevarieerd dieet zijn alle soorten groenten en fruit nodig, zodat we optimaal kunnen profiteren van de unieke eigenschappen die groenten en fruit bieden. Bovendien zorgen groenten en fruit voor veel variatie in ons voedingspatroon, zowel vanwege het brede scala aan beschikbare soorten als de vele bereidingsmogelijkheden die ze bieden.

Gerelateerde vraag