­čŹÄ Voedingsweetjes

Wat is het verschil tussen groente en fruit?


Sommige mensen vinden het moeilijk om voldoende groenten te eten en denken dat een extra stuk fruit het probleem wel zal oplossen. Of wie het moeilijk vindt om (voldoende) fruit te eten, voelt zich misschien minder schuldig na een extra portie groenten.

Het is echter verstandig om elke dag voldoende groenten en fruit te eten. Groenten bevatten immers andere voedingsstoffen en in andere hoeveelheden dan fruit. Wat is precies het verschil tussen groenten en fruit?

Tekst gaat verder onder de afbeelding verschil groente en fruit

Plantkundig verschil tussen groenten en fruit

Vruchten zijn de delen van de plant die het zaad beschermen. Ze worden verkregen uit de vruchtknop of de basis van de bloem. De andere eetbare delen van de plant, zoals stengels, wortels en bladeren, worden groenten genoemd.

Er zijn echter uitzonderingen op deze botanische definitie. Tomaten worden vaak als groenten beschouwd, terwijl het, plantkundig gezien, duidelijk vruchten zijn. Andere uitzonderingen zijn paprika's, erwten, komkommers, aubergines en maïskorrels. Hoewel het anatomisch gezien vruchten zijn, noemen we ze toch groenten.

Meloenen daarentegen behoren tot de komkommerfamilie, maar worden als vruchten beschouwd.

Gezond

Voor een evenwichtige en gevarieerde voeding zijn alle soorten groenten en fruit nodig, zodat alle unieke eigenschappen van groenten en fruit ten volle kunnen worden benut. Bovendien zorgen groenten en fruit voor veel variatie in de voeding, zowel door hun ruime aanbod als door de vele manieren waarop zij kunnen worden bereid.

Gerelateerde vraag