🍎 Voedingsweetjes

Wat is het verschil tussen krenten en rozijnen?


Krenten en rozijnen lijken heel erg op elkaar en worden vaak door elkaar gehaald. Wat is het verschil tussen krenten en rozijnen? Het verschil tussen krenten en rozijnen heeft te maken met het soort druiven dat gedroogd wordt.

Tekst gaat verder onder de afbeelding verschil krenten en rozijnen

Gedroogde druiven

Zowel rozijnen als krenten zijn gedroogde druiven. Het verschil tussen rozijnen en krenten is het soort druif dat gedroogd wordt. Door druiven te drogen kunnen ze langer worden bewaard.

Rozijnen

Rozijnen zijn gedroogde gele druiven. Verreweg de meeste rozijnen worden gemaakt van de Sultana-druif, een druivenras dat voornamelijk afkomstig is uit het Middellandse-Zeegebied. De druiven zijn ovaal en pitloos. Zowel de gele als de blauwe rozijnen worden van een gele druif gemaakt. Het kleurverschil treedt op tijdens het productieproces.

Voor het maken van blauwe rozijnen worden de druiven geplukt en gedroogd. Hierdoor krimpen de druiven en krijgen ze hun donkere kleur. Gele rozijnen worden na de oogst geweekt in 'potas', een mengsel van verschillende zouten. Hierdoor behouden de druiven hun lichte kleur. Daarna worden ze onderworpen aan een bad van sulfiet en zwaveldioxide om de rozijnen te conserveren en te voorkomen dat ze in een later stadium alsnog bruin worden.

Krenten

Krenten worden van een specifieke Griekse druif gemaakt, de Korinthe. De volledige naam van deze druivensoort is: Vitis vinifera Korinthiaka. De druif lijkt meer op een bes. De ingedroogde krenten zijn kleiner, donkerder van kleur en zuurder dan de rozijnen.

Smaak

Is er verschil tussen de smaak van krenten en rozijnen? Sommige mensen denken van niet, maar er is zeker een verschil in smaak tussen de twee. Krenten hebben een zuurdere smaak dan rozijnen. Dit betekent echter niet dan krenten minder suiker bevatten. Het suikergehalte is in beide ongeveer gelijk. Het suikergehalte is in beide gevallen ongeveer gelijk: 60% voor krenten en 64% voor rozijnen. De krent heeft ook een drogere smaak dan de rozijn. Beide kunnen goed worden gebruikt in diverse recepten en als gezond tussendoortje.

Gezond

Krenten en rozijnen bevatten veel vitaminen, mineralen en antioxidanten. Het is zelfs zo dat ze vier keer meer gezonde voedingsstoffen bevatten dan verse druiven. Dat maakt krenten en rozijnen tot een gezond tussendoortje. Natuurlijk bevat gedroogd fruit wel veel suiker, dus het is beter om het niet te overdrijven.

Gerelateerde vraag