🍎 Voedingsweetjes

Zijn bananen radioactief?


Bananen zijn een van de populairste vruchten ter wereld. Dat fruit gezond is en boordevol vitaminen zitten weten we allemaal. Maar wist je ook dat bananen radioactieve straling uitstralen? Wees gerust gesteld het gaat om hele kleine hoeveelheden, je kan dus nog gewoon van een banaan genieten.

Tekst gaat verder onder de afbeelding banaan radioactief
Wist je dat bananen een heel klein beetje radioactief zijn?

Banaan radioactief

Wanneer we de term radioactief horen schrikken we meestal. Iedereen die aan radioactiviteit en straling denkt is waarschijnlijk vooral bezorgd voor zijn eigen gezondheid. Maar ook in je huis kun je radioactieve voorwerpen aantreffen. Zoals de betonnen muren, het granieten aanrecht in de keuken, en dus ook de bananen in de fruitschaal. Ze stralen waarneembare en aantoonbare sporen van straling uit. Om precies te zijn, 0.17 μGy gammastraling per uur. De hoeveelheid radioactieve straling in bananen maar ook in je huis is dus ongelooflijk laag en volkomen onschadelijk.

Waarom is een banaan radioactief?

De radioactieve straling in een banaan wordt veroorzaakt door een van nature in de vrucht aanwezig stof kalium. Een heel klein deel van dit kalium is de radioactieve isotoop kalium-40. Aangezien bananen rijk zijn aan kalium, krijg je dus voor elke banaan die je eet een kleine hoeveelheid radioactiviteit binnen.

Is het gevaarlijk?

Om je gerust te stellen: je kunt nog steeds bananen eten. Het menselijk lichaam bevat sowieso al een hoeveelheid kalium, namelijk de isotoop kalium-40, omdat deze stof nodig is voor de regeling van de bloeddruk en de overdracht van zenuwprikkels. In feite is een volwassene ongeveer 280 keer radioactiever dan een banaan.

Over deze hoeveelheid straling hoef je je natuurlijk geen zorgen te maken. Onderzoekers zijn van mening dat blootstelling aan 50.000 μGy gammastraling per jaar nog steeds veilig is. Je kan dus per jaar flink wat bananen eten voor het gevaarlijk wordt.

Gerelateerde vraag